Kulinarna mapa Warszwy

  • Aug 14, 2020

Warszawa to miasto, o którym śmiało można powiedzieć, że jest kulinarną mekką dla podróżujących. Przeplatają się tu lokalne smaki z potrawami znanymi na cały świecie, a także te pochodzące z najodleglejszych stron. Każdy, nawet najbardziej wykwintny gust zostanie zadowolony.

Warszawa to miejsce, gdzie bez problemów i smacznie można zjeść coś na szybko, w drodze do pracy i z powrotem. Nie brak tu nastrojowych lokali, idealnych na dyskretne randki czy spotkania z przyjaciółmi, restauracji, w których zjemy obiad z całą rodziną, czy na służbowe lunche.

Tradycyjna kuchnia oparta jest na lokalnych składnikach, w które zaopatrują rolnicy z całej Polski. Mięsa, ryby, grzyby, kiszona kapusta, buraki, korniszony, wszystko doprawione lokalnymi przyprawami, charakterystycznymi dla polskich smaków, domowe, bez chemii.

Dobrze zjeść można także w barach przy ulicy, w pizzeriach, tawernach. Zwolennicy kuchni wegetariańskiej i wegańskiej znajdą tu również coś dla siebie.

Popularne w stolicy są również częste imprezy kulinarne, na których spróbować można kuchni z całego świata. Na zjazdach food trucków czy w marketach, które preferują tzw.street food, na targach śniadaniowych spróbować można niepowtarzalnych amerykańskich burgerów, przysmaków kuchni azjatyckiej czy naleśników lub pierogów.

ATELIER AMARO

To jeden z najpopularniejszych lokali w Warszawie. Miejsce o wykwintnym menu, dla ludzi, którzy chcą zjeść niepowtarzalne dania, w miłej atmosferze i eleganckim otoczeniu.

Miła, profesjonalna obsługa, kameralnie, bez tłoku i pośpiechu w konsumpcji to tylko niektóre zalety tego lokalu.

KREM

Bistro KREM to świetne miejsce dla zwolenników paryskich klimatów. Menu i wystrój niespotykane gdzie indziej przenosi nas do Paryża.

MĄKA I WODA

To lokal , w którym serwuje się dania charakterystyczne dla kuchni włoskiej. Każdy, kto lubi ravioli, pasty, makarony, pierożki z ricottą czy inne przysmaki w klimacie śródziemnomorskim, nie zawiedzie się na pewno.

BEZ GWIAZDEK

Bez Gwiazdek to lokal, który serwuje typową kuchnię polską. Ciekawostką jest, że menu zmieniane jest w całości co miesiąc i wzorowane jest, za każdym razem, na innym rejonie Polski. Interpretacje dań, często z poczuciem humoru, tworzą w lokalu niepowtarzalny klimat, idealny na pierwsze randki czy celebrowanie jakiejś uroczystości.

CHMIELARNIA

Chmielarnia to idealne miejsce dla zwolenników kuchni indyjskiej. Potrawy maja niepowtarzalne smaki, a wszystkie powstają na bieżąco z oryginalnymi przyprawami, wprost z Nepalu, ze świeżych produktów. Niepowtarzalny wystrój przenosi nas w świat zaczerpnięty wprost z Baśni 1001 i jednej nocy.

EPOKA

Epoka to stosunkowo nowa restauracja. Została otwarta w zeszłym roku, ale zespół szykował się do startu o wiele dłużej, szkoląc i szlifując kunszt kulinarny pod okiem światowych sław. We wnętrzu Epoki jest przytulnie, elegancko i luksusowo, ale także swobodnie, bez zadęcia. Pracę kucharzy można oglądać na bieżąco, dzięki temu, że kuchnia jest przeszklona. Menu to kilkanaście potraw charakterystycznych dla tradycyjnej kuchni polskiej z różnych epok.

Dzięki obsłudze, która jest dyskretna, miła i obdarzona poczuciem humoru, czas spędzony w restauracji to dobra zabawa i kulinarna rozkosz.

SYRENI ŚPIEW KONESER

Lokal ten to kultowy klub na warszawskim Powiślu. Mieści się w osiemnastowiecznym, czteropiętrowym magazynie spirytusu, gdzie zachowane zostały elementy dawnego wystroju. Dodano do niego kilka eleganckich gadżetów jak np. żyrandol, czy kanapy obite aksamitem. Restauracja jest przestronna, a jej specjalnością są dania kuchni śródziemnomorskiej, w tym pizza wypiekana w specjalnym piecu, makarony i wiele innych dań.

Po obiedzie można tu potańczyć, pooglądać stand-upy czy burleski, lub spektakle teatru nowoczesnego.

PROJEKT 44

Projekt 44 to restauracja położona w pobliżu Dworca Centralnego. Znajduje się ona na parterze wieżowca. Już od wczesnych godzin porannych można tu zjeść przepyszne śniadania, w skład których wchodzą wytrawne muffiny z jajkiem, szpinakiem, tacos z ziemniakami, omlety z warzywami w miso. Można tu zjeść dobre obiady, kolację, czy wpaść z przyjaciółmi na drinka. Wnętrze jest przestronne, eleganckie urządzone nowocześnie i z pomysłem. dodatkowym atutem jest fakt, ze znajduje się w punkcie, w którym każdy ma blisko do domu.

CAFE BAR HAVANA

Jest to lokal z wieloletnia tradycją. Przestrzenny, pełen światła, urządzony w stylu retro, jest bardzo popularnym miejscem na kulinarnej mapie Warszawy. Menu jest bardzo ciekawe i bazuje głównie na warzywach. Dania wegańskie, wegetariańskie, pizze, ciekawe drinki- to wszystko można znaleźć w karcie.

Składniki pochodzą od zaufanych, sprawdzonych dostawców, którzy mają nieduże rodzinne firmy. Havanie trudno o nudę, potrawy są niepowtarzalne i ciekawe. Słynna jest pizza z rydzami, zakopiańska gołka przypominająca oscypek, czy też karmelizowana cebula i natka, na kromce chałki pieczarki w miso, sałatka z jabłek i ogórka i orzechy włoskie. Do wina klienci mogą zamówić marynowaną fasolę Jaś z cytrynową kalarepką i gochugaru.

MR.OH

Mr.Oh to lokal z azjatyckim blichtrem, z neonami, w chińskim klimacie. Jest to restauracja, w której można nie tylko zjeść pyszne jedzenie, w azjatyckim stylu, takie jak hanger steak z geranium i masłem fistaszkowym, makaron ryżowy z miso, brzoskwinią i azjatyckim pesto. Wieczorem staje się klubem, gdzie można potańczyć i posłuchać didżejskich mixów.

ALE WINO

Ale wino to kolejna klimatyczna restauracja, w której króluje wino i kuchnia autorska. To miejsce idealne na spędzenie zwłaszcza letnich wieczorów. Sprzyja temu patio pod żaglami oraz fajna i swobodna atmosfera.

ZAPIECEK

Zapiecek to lokal w stylu wiejskiej chaty, w którym kelnerki ubrane w ludowe stroje, serwują tradycyjne dania kuchni polskiej. Warto tu przyjść chociażby na najlepsze pierogi w mieście czy barszcz czerwony.

EL GRECO

El Greco to najlepsza kuchnia grecka w Warszawie. Lokal urządzony w stylu typowej tawerny, przeniesionej z Cyklad. Smak potraw jest nieziemski, a flagowym produktem jest tzatziki, oraz greckie wino, które można również kupić w sklepiku na miejscu i zabrać do domu.

TEL AVIV

Tel Aviv to lokal, który serwuje potrawy inspirowane kuchnia bliskowschodnią. Są one całkowicie wegańskie, a najsmaczniejszy jest tam hummus z mleczkiem kokosowym i wegańskim winem.

STARY DOM

Stary dom to idealne miejsce dla wszystkich, którzy lubią podróże w czasie. Wnętrze jest z pięknych drewnianych belek, czarno-białe zdjęcia na ścianach, wielkie przeszklone kredensy tworzą specyficzny klimat minionych czasów. Obok restauracji jest sklepik, który oferuje dania na wynos. Specjalnością lokalu są pierogi leniwe.

AVE PIZZA

Ave Pizza to miejsce, w którym można zjeść najlepszą pizzę w Warszawie. Ciasto jest chrupiące, prosto z pieca, dodatki skromne, nieprzekombinowane. Lokal wygląda jak prawdziwa włoska knajpka, gdzie można nabyć również pizzę na wynos.

THAISTY

Thaisty zaspokoi na pewno apetyt na prawdziwe tajskie jedzenie. Niepowtarzalny smak zielonego curry z tofu czy pad tai oraz płonący wok to coś co koniecznie trzeba spróbować będąc w Warszawie. Do picia podawane jest piwo, również prosto z Tajlandii.

PEŁNĄ PARĄ

Pełną parą oferuje kuchnię azjatycką ze wspaniałymi pierożkami dim sum przygotowanymi na parze. Dla bardziej głodnych są tez różnego rodzaju miski z np. curry.

Wnętrze jest urządzone w stylu baru, ale można tu naprawdę dobrze zjeść!!!

PALMIER

Palmier to bistro francuskie, choć wnętrza są utrzymane w stylu Warszawy międzywojennej. stoliki są zielone marmurowe, fotele niebieskie, złote dodatki oraz wszechobecne palmy.

kuchnia francuska na światowym poziomie. w lokalu zjeść można nie tylko śniadania, ale także obiady i kolacje. Są tu także nietuzinkowe koktajle i drinki.

ALEGLORIA

AleGloria to jedna z najbardziej eleganckich i ekskluzywnych restauracji w Warszawie.

Zarówno wnętrze jak i menu są inspirowane historią Młodej Polski. Przestrzeń wypełniają biel i czerwień. Nawiązuje do sztuki, filozofii oraz kultury, w jakiej biesiadowało się w tamtym okresie. Specjalnego uroku dodają koronki, a także truskawki.

Restauracja jest bardzo kameralna, a podejście kucharzy do polskiej tradycji smaków jest bardzo kreatywne. AleGloria odświeża smaki z przeszłości, które już dawno zostały zapomniane. stare receptury, dzięki ich nowej odsłonie zyskują na atrakcyjności. Restauracja ta serwuje również potrawy, które są znane na całym świecie.