Garść informacji o kwasie askorbinowym

Witamina C jest związkiem organicznym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowanie organizmu. W standardowych warunkach jest rozpuszczalnym w wodzie, białym, krystalicznym ciałem stałym. Strukturalnie podobny jest do węglowodanów. Występuje w dwóch formach- kwas askorbinowy oraz kwas dehydroaskorbinowy.

Jakie organizmy ją syntezują? 

Większość organizmów żywych potrafi samodzielnie syntezować witaminę C. U większości zwierząt jest ona syntezowana w wątrobie oraz nerkach, a u roślin każda komórka jest do tego zdolna. Człowiek, małpy, świnki morskie, nietoperze indyjskie, ryby i ptaki nie są w stanie jej syntezować ze względu na mutację w genie kodującym końcowy enzym szlaku biosyntezy kwasu askorbinowego. Wspomniane zwierzęta są zmuszone pobierać witaminę C wraz z pokarmem. Witamina C jest u człowieka wchłaniana w dwunastnicy oraz w jelicie cienkim, a gromadzona jest ona w tkankach o wzmożonym metabolizmie (wątroba, mózg, trzustka).

W jakich owocach i warzywach jest najwięcej kwasu askorbinowowego

  • Aronia (350-550 mg na 100 g)
  • Czarna porzeczka (290-500 mg na 100 g)
  • Papryka (180-280 mg na 100 g)
  • Natka pietruszki (270-410 mg na 100 g)
  • Chrzan (100-240 mg na 100 g)
  • Truskawka (60-112 mg na 100 g)
  • Cytrusy (około 40 mg na 100 g)
  • Ziemniak (16-27 mg na 100 g)
  • Winogrona (18-37 mg na 100 g) 
  • Kiszona kapusta (9-19 mg na 100 g)

Dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminę C wynosi od sześćdziesięciu miligramów do dwustu miligramów. 

Funkcje 

Witamina C w organizmie człowieka odpowiada między innymi za wchłanianie żelaza, rozkład tyrozyny, syntezę karnityny, która jest konieczna do transportu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondrium oraz adrenaliny, hydroksylację proliny i lizyny, a także ma działanie antyoksydacyjne, chroni komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym. 

Niedobór i nadmiar 

Skutkiem długotrwałego niedoboru tej niezwykle ważnej witaminy jest między innymi choroba zwana szkorbutem. Szkorbut objawia się wypadaniem zębów, stanem zapalnym dziąseł, wysypką oraz owrzodzeniami ciała. Ubytki mogą być spowodowane stresem, nieodpowiednią dietą, promieniowaniem UV i paleniem papierosów. Jeżeli chodzi o przedawkowanie witaminy C to jest to niemożliwe, ponieważ jej nadmiar jest wydalany wraz z potem oraz moczem. 

kwas askorbinowy w przemyśle spożywczym 

kwas askorbinowy jest stosowany jako dodatek do żywności jako przeciwutleniacz (E 300). Hamuje brunatnienie krojonych warzyw, soków oraz owoców, polepsza jakość mąki i utrzymuje naturalną barwę mięsa. Dodawana jest także do skoncentrowanych soków, nektarów, napojów bezalkoholowych, wyrobów cukierniczych, wyrobów mięsnych i masła. Jest składnikiem wzbogacającym oraz wysoce odżywczym.